JEDILNIK

JEDILNIK

 ZANIMIVO… 

KAJ VPLIVA NA OKUS OTROK
marec 2021
Včasih se zdi, da otroci najraje posegajo prav po živilih, ki najbolj škodujejo njihovemu zdravju. Vendar ni nujno vedno tako – v raziskavi so med seboj so primerjali okus otrok iz različnih držav in prišli do zanimivih zaključkov.
Preberi več…
 
NAJBOLJŠE VRSTE SADJA ZA ZIMSKE DNI
februar 2021
Pred gripo in prehladi se lahko borimo tudi z rednim uživanjem sadja, s čimer v telo vnesemo lepo količino vitaminov z njimi pa okrepimo svoj imunski sistem.
Preberi več…
 
PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI 
januar 2021
Probiotiki in prebiotiki vzdržujejo uravnoteženo črevesno mikrobioto (skupnost vseh bakterij v določenem okolju) in s tem ohranjajo prebavni trakt v optimalnem stanju. Če se ravnovesje zaradi okužbe, vnetja, terapije z zdravili ali stresa poruši, pa tudi pripomorejo k hitrejši ponovni vzpostavitvi normalnega stanja. Poleg probiotikov pa je pomembno, da uživamo tudi prebiotike.
Preberi več…
 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

MLEKO  (Andrej Rozman Roza)

Prve izkušnje s hrano zelo pomembno vplivajo tudi na izoblikovanje prehranskih preferenc v poznejšem in odraslem obdobju, pri čemer s svojim zgledom odločilno vplivajo tudi starši. Raziskave sicer kažejo, da otroci še vedno pojedo preveč procesirane hrane in premalo polnovrednih živil.

Zavest in znanje o pravilni prehrani sta področji, ki v zadnjem času čedalje bolj pridobivata na pomenu, saj v vseh starostnih obdobjih predstavlja prehrana enega glavnih faktorjev zdravja. Pri ozaveščanju javnosti glede zdrave prehrane so pomembni tako posamezniki, kot organizacije, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja družbe. 

Zdravje otrok in omogočanje njihovega varnega in zdravega odraščanja je glavno vodilo v našem vrtcu. V naših receptih ni industrijske hrane: ni instant hrane, nobenih umetnih začimb in drugih umetnih dodatkov. Predšolsko obdobje ima prav poseben pomen pri oblikovanju zdravih prehranskih navad, ki se jih otroci držijo vse življenje. Otroke moramo naučiti skrbeti za svoje zdravje, da bodo to znanje lahko kasneje prenesli tudi na svoje družine in na naslednje generacije. Z vzgojnega vidika otroke navajamo na zdrav način življenja, ki pa vključuje gibanje, obvladovanje stresa, preprečevanje odvisnosti, zdravo prehrano in primerno kulturo prehranjevanja.

Accessibility