JEDILNIK

JEDILNIK

JEDILNIK ZA PREDŠOLSKE IN JASLIČNE OTROKE

Zavest in znanje o pravilni prehrani sta področji, ki v zadnjem času čedalje bolj pridobivata na pomenu, saj v vseh starostnih obdobjih predstavlja prehrana enega glavnih faktorjev zdravja. Pri ozaveščanju javnosti glede zdrave prehrane so pomembni tako posamezniki, kot organizacije, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja družbe. 
Zdravje otrok in omogočanje njihovega varnega in zdravega odraščanja je glavno vodilo v našem vrtcu. V naših receptih ni industrijske hrane: ni instant hrane, nobenih umetnih začimb in drugih umetnih dodatkov. Predšolsko obdobje ima prav poseben pomen pri oblikovanju zdravih prehranskih navad, ki se jih otroci držijo vse življenje. Otroke moramo naučiti skrbeti za svoje zdravje, da bodo to znanje lahko kasneje prenesli tudi na svoje družine in na naslednje generacije. Z vzgojnega vidika otroke navajamo na zdrav način življenja, ki pa vključuje gibanje, obvladovanje stresa, preprečevanje odvisnosti, zdravo prehrano in primerno kulturo prehranjevanja.

KVINJOJA – popolno beljakovinsko živilo

Kvinoja vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.

Kvinoja izvira iz andskega dela Južne Amerike, natančneje iz Čila, Bolivije in Peruja, kjer jo pridelujejo že več tisoč let. Stari Inki so jo poimenovali »mati vseh žit« in verjeli, da je sveta.

Je žitaricam podoben pridelek s semenom, ki je izjemno hranljivo. Rahlo spominja na kuhano proseno kašo, saj je seme ploščato in podobne barve. Barve semena so med belo in sivo pa vse do črne, rumene, rožnate, rdeče in vijolične. Pogosto lahko ena sama rastlina vsebuje več različnih barv semen.

Vrste kvinoje

Obstajajo tri glavne vrste kvinoje. Rdeča, bela in črna kvinoja.

Hranilne vrednosti

Seme vsebuje veliko beljakovin in širok spekter vitaminov in mineralov. Je bogato z aminokislinami (lizin in metionin), ki jih je v drugih žitih manj. En skodelica ali 120 gramov kuhane kvinoje vsebuje šest gramov beljakovin in tri grame vlaknin. Takšna skodelica ima 170 kcal, 31 gramov ogljikovih hidratov in 2,5 grama maščob, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3.

Še ena prednost kvinoje je visoka vsebnost prehranske vlaknine. Različne vrste kvinoje lahko vsebujejo 10–16 gramov prehranske vlaknine na 100 gramov. Ta vrednost je kar dvakrat višja od vrednosti prehranske vlaknine v drugih žitih. Kuhana kvinoja sicer vsebuje manj vlaknin, ker se absorbira veliko vode.

Tudi za vegetarijance in vegane

Namesto mesa. Kvinoja lahko v kombinaciji z drugimi žiti brez težav nadomesti meso oz. potrebe po beljakovinah in esencialnih aminokislinah in maščobah.

Kvinoja ima nizek glikemični indeks (53), kar pomeni, da se vsebnost krvnega sladkorja po njenem zaužitju povečuje počasi. V nasprotnem primeru živila z visokim glikemičnim indeksom spodbujajo apetit in lakoto ter lahko tako posledično vplivajo na posameznikovo težo. Taka živila so povezana s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in srčne bolezni.

Kvinoja ni gensko spremenjeno živilo, ne vsebuje glutena in je po navadi ekološko pridelana. Raste lahko v ekstremnih, izjemno slabih razmerah, tudi z malo dežja in na visoki nadmorski višini. Zraste od enega do tri metre in je kot rastlina izjemno odporna. Samo včasih potrebuje kemično zaščito, zato znanstveniki pri Nasi načrtujejo gojenje kvinoje v vesolju. Bogata je s hranili, preprosto pridelana in enostavna za pripravo.

Funkcionalno živilo

Kvinoja je odličen primer funkcionalnega živila, ki deluje preventivno in zmanjšuje tveganje za razvoj različnih bolezni. Poleg beljakovin, vitaminov in mineralov vsebuje tudi maščobne kisline in antioksidante, ki pomagajo pri varovanju celičnih membran in živčnih funkcijah v možganih. Kvinoja vsebuje pester nabor vitaminov, največ α-karotena in niacina. Izmerjena je bila tudi omembe vredna količina tiamina, folne kisline in vitamina C. V primerjavi z drugimi žitaricami (rižem, ječmenom, pšenico), kvinoja vsebuje več vitamina B2, vitamina E, karotena, pantotenske kisline in biotina. Od mineralov je bogata s kalcijem, magnezijem, železom, bakrom in cinkom.

Minerali so vpleteni v ogromno funkcij v našem telesu. Delujejo kot kofaktorji pri encimskih reakcijah, mineralizaciji kosti. Večina mineralov v kvinoji je najdena v veliko večjih količinah kot pri drugih žitaricah. V biološko dostopnih molekulah so kalcij, magnezij in kalij najdeni v dovolj velikih količinah, da bi zadoščali za uravnoteženo prehrano. V kvinoji je prav tako ogromno elementov v sledovih, ki ugodno vplivajo na zdravje. Dve vrsti rastlinskih antioksidantov – flavonoidov sta prisotni v kvinoji (kvercetin in kaempferol). Pri študijah na živalih sta izkazala protivnetno, protirakavo in antidepresivno delovanje v telesu. Prav zaradi vseh naštetih mikro- in makrohranil so jo uvrstili med superživila. Kvinoja je dober vir kalcija pri ljudeh, ki ne prenašajo laktoze. Je lahko prebavljiva in ne vsebuje glutena.

Kako kvinojo pripravimo v jedeh?

Kvinojo je zelo preprosto vključiti v vsakdanji jedilnik. Je okusna in enostavna za dodajanje k večini živil. Lahko je pomembno predhodno namakanje (odvisno od vrste kvinoje), predvsem zaradi vsebnosti saponinov, ki so bili najdeni v zunanjem sloju lupine. Ti so lahko krivi za grenek okus kvinoje. Pred kuhanjem je treba kvinojo dobro sprati z vodo. Nekatere živilske znamke ponujajo že namočeno ali kaljeno kvinojo. Podatek o tem najdemo na embalaži, zato je priporočljivo branje deklaracij.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.