JEDILNIK

JEDILNIK

JEDILNIK ZA PREDŠOLSKE IN JASLIČNE OTROKE

   MLEKO  (Andrej Rozman Roza)

Prve izkušnje s hrano zelo pomembno vplivajo tudi na izoblikovanje prehranskih preferenc v poznejšem in odraslem obdobju, pri čemer s svojim zgledom odločilno vplivajo tudi starši. Raziskave sicer kažejo, da otroci še vedno pojedo preveč procesirane hrane in premalo polnovrednih živil.

Zavest in znanje o pravilni prehrani sta področji, ki v zadnjem času čedalje bolj pridobivata na pomenu, saj v vseh starostnih obdobjih predstavlja prehrana enega glavnih faktorjev zdravja. Pri ozaveščanju javnosti glede zdrave prehrane so pomembni tako posamezniki, kot organizacije, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja družbe. 

Zdravje otrok in omogočanje njihovega varnega in zdravega odraščanja je glavno vodilo v našem vrtcu. V naših receptih ni industrijske hrane: ni instant hrane, nobenih umetnih začimb in drugih umetnih dodatkov. Predšolsko obdobje ima prav poseben pomen pri oblikovanju zdravih prehranskih navad, ki se jih otroci držijo vse življenje. Otroke moramo naučiti skrbeti za svoje zdravje, da bodo to znanje lahko kasneje prenesli tudi na svoje družine in na naslednje generacije. Z vzgojnega vidika otroke navajamo na zdrav način življenja, ki pa vključuje gibanje, obvladovanje stresa, preprečevanje odvisnosti, zdravo prehrano in primerno kulturo prehranjevanja.

 

 

Tradicionalne slovenske jedi – teden slovenske kuhinje 12.10-16.10.2020

V čem je posebnost gastronomske podobe Slovenije? Prav gotovo v njenem mestu na zemljevidu sveta, torej na stičišču evropskih Alp, Mediterana in Panonske nižine. Na razmeroma mali površini, ki jo predstavlja ozemlje Slovenije, se je v zgodovinskem razvoju vse do danes oblikovala slikovita gastronomska različnost, ki je vpliv vseh teh treh navedenih svetov. Slovenija je pokrajinsko zelo raznolika dežela. Na severovzhodu leži Panonska ravnina, na vzhodu Dolenjsko gričevje, na jugu Kras in Jadransko morje, na zahodu pa hribovit alpski svet. In tako kot so raznolike posamezne slovenske pokrajine, tako raznolika je tudi tradicionalna slovenska kuhinja. Vsaka slovenska pokrajina ima neke svoje kulinarične značilnosti, prepoznamo jo lahko tudi po značilnih jedeh.

Značilnost prekmurske kuhinje so močnate jedi, od katerih je najbolj znana gibanica. Pripravljajo tudi odlične pogače in zlejvanke. Od mesa prevladujejo svinjina, perutnina in divjačina, najbolj znan je bograč, zelenjavna jed pa bujta repa. Značilna jed prekmurske kuhinje je tudi kaša: ajdova, prosena ali ječmenova.
Korošci so mojstri za štruklje, rezance in žgance. Najbolj značilna jed na Dolenjskem so zagotovo štruklji. Poznajo kuhane, pečene in ponekod celo ocvrte, sladke ali slane ter nekvašene in vzhajane. V Idriji ne moremo mimo znamenitih žlikrofov, na Gorenjskem pa so doma orehova potica, šara in prata. Primorska je poznana po preprostih in lahkih jedeh, ki pa so zaradi geografske raznolikosti zelo raznovrstne. Ob morju prevladujejo ribe, testenine in morski sadeži, v Istri divjačina, močnate in zelenjavne jedi, v Posočju pa kozje in ovčje meso, jedi s koruzno moko, suho sadje, krompir in mlečni izdelki. Od tod prihajajo jedi, kot so čompe s skuto (kuhan krompir s skuto) in okusni bovški krapki

 

Recepture namazov iz našega vrtca

Na vašo željo vam v prilogi podajamo recepture naših najbolj pogostih namazov.

Recepture za namaze (Vrtec Otona Župančiča, Ljubljana)

 

Kako zdravo je v resnici suho sadje?

Suho sadje vsebuje ogromno vlaknin, naravne sladkorje in cel kup mikrohranil, predvsem rudnin. Še posebej nam pride prav pozimi, ko svežega sadja v naravi ni veliko. In takrat ga navadno užijemo tudi največ. Obenem je tudi zelo praktično, saj ga lahko povsod vzamemo s sabo in tako poskrbimo, da imamo ves čas pri roki okusen prigrizek, obenem pa si z njim pogosto popestrimo obroke. Odlično se ujame z ovsenimi kosmiči in različnimi mlečnimi izdelki. In čeprav se na prvi pogled zdi super izbira, z njim ne gre pretiravati.

Suho sadje pogosto konzervirano s kalijevim sorbatom, ki mnogim povzroča prebavne motnje. Suhe marelice imajo na primer veliko vitamina A in C, bogate so s kalijem, kalcijem in železom. Njihova slaba lastnost je ta, da zelo rade povzročajo napihnjenost in napenjajo. Past se skriva tudi v količini sladkorja. Suho sadje je tudi težko prebavljivo. Zato je nujno, da pred uživanjem suhega sadja pijemo vodo. Sadje sicer pride v želodec, a če tam ni tekočine, mora priti od drugod in telo dehidrira, obenem pa taka hrana zapusti želodec le na pol prebavljena in nam ne more koristiti. Če pojemo dve figi, nam seveda ne bo hudo. Pri večji količini zaužitega sadja pa že moramo biti pazljivi. S suhim sadjem torej ne gre pretiravati.

Kako ugotovimo, da je suho sadje brez aditivov

To nam pove barva. Marelice so temno rjave, ne oranžne, jabolka (razen nekaterih sort, ki ne oksidirajo) in hruške so rjavi in ne beli, rozine so temno rjave in ne zlate, površina ni gladka in svetleča, pač pa mat. Pomembno je, da vedno preberemo deklaracijo na zavojčku.

Kaj pa glive na suhem sadju

Suho sadje lahko gosti razne glivice roda asperghillus. Pazljivi moramo biti na vonj in videz sadja. 

Lahko uživanje suhega sadja povzroča zobno gnilobo

Suho sadje vsebuje naravni sladkor v obliki fruktoze. Če je suho sadje prevlečeno s sladkornim slojem, ki preprečuje kvarjenje in sprijemanje, je sladkorja še več. Vemo, da se bakterije v ustih hranijo s sladkorjem in povzročajo razkroj zobne sklenine. Lepljiva hrana, kot je suho sadje, povzroči, da se sladkor nalepi za zobe in je bakterijam le še bolje postreženo. S to težavo opravimo na hitro. Po uživanju suhega sadja popijemo malo vode in v čim krajšem času oščetkamo zobe. Če se nam sadje nabira med zobe, pa je nujno tudi čiščenje medzobnih prostorov. 

 

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15. novembra 2019, bo že osmič po vrsti potekal Dan slovenske hrane, ki je namenjen spodbujanju uživanja kakovostne hrane iz lokalnega okolja.  Ena izmed aktivnosti Dneva slovenske hrane je tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vsako leto poteka v šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah ter mnogih podjetjih. Zajtrk je kot običajno sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki so pridelani in predelani v Sloveniji. V našem vrtcu smo to še nadgradili in na ta dan ponudili čimveč BIO živil.

 

MARTINOVA POJEDINA

Martinovanje ali martinovo je praznik, ki ga praznujemo 11. novembra, je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati že čaka dolga mrzla zima. Ta praznik je posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino.

 

KVINJOJA – popolno beljakovinsko živilo

Kvinoja vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.

Kvinoja izvira iz andskega dela Južne Amerike, natančneje iz Čila, Bolivije in Peruja, kjer jo pridelujejo že več tisoč let. Stari Inki so jo poimenovali »mati vseh žit« in verjeli, da je sveta.

Je žitaricam podoben pridelek s semenom, ki je izjemno hranljivo. Rahlo spominja na kuhano proseno kašo, saj je seme ploščato in podobne barve. Barve semena so med belo in sivo pa vse do črne, rumene, rožnate, rdeče in vijolične. Pogosto lahko ena sama rastlina vsebuje več različnih barv semen.

Vrste kvinoje

 

 

 

 

Obstajajo tri glavne vrste kvinoje. Rdeča, bela in črna kvinoja.

Hranilne vrednosti

Seme vsebuje veliko beljakovin in širok spekter vitaminov in mineralov. Je bogato z aminokislinami (lizin in metionin), ki jih je v drugih žitih manj. En skodelica ali 120 gramov kuhane kvinoje vsebuje šest gramov beljakovin in tri grame vlaknin. Takšna skodelica ima 170 kcal, 31 gramov ogljikovih hidratov in 2,5 grama maščob, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3.

Še ena prednost kvinoje je visoka vsebnost prehranske vlaknine. Različne vrste kvinoje lahko vsebujejo 10–16 gramov prehranske vlaknine na 100 gramov. Ta vrednost je kar dvakrat višja od vrednosti prehranske vlaknine v drugih žitih. Kuhana kvinoja sicer vsebuje manj vlaknin, ker se absorbira veliko vode.

Tudi za vegetarijance in vegane

Namesto mesa. Kvinoja lahko v kombinaciji z drugimi žiti brez težav nadomesti meso oz. potrebe po beljakovinah in esencialnih aminokislinah in maščobah.

Kvinoja ima nizek glikemični indeks (53), kar pomeni, da se vsebnost krvnega sladkorja po njenem zaužitju povečuje počasi. V nasprotnem primeru živila z visokim glikemičnim indeksom spodbujajo apetit in lakoto ter lahko tako posledično vplivajo na posameznikovo težo. Taka živila so povezana s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in srčne bolezni.

Kvinoja ni gensko spremenjeno živilo, ne vsebuje glutena in je po navadi ekološko pridelana. Raste lahko v ekstremnih, izjemno slabih razmerah, tudi z malo dežja in na visoki nadmorski višini. Zraste od enega do tri metre in je kot rastlina izjemno odporna. Samo včasih potrebuje kemično zaščito, zato znanstveniki pri Nasi načrtujejo gojenje kvinoje v vesolju. Bogata je s hranili, preprosto pridelana in enostavna za pripravo.

Funkcionalno živilo

Kvinoja je odličen primer funkcionalnega živila, ki deluje preventivno in zmanjšuje tveganje za razvoj različnih bolezni. Poleg beljakovin, vitaminov in mineralov vsebuje tudi maščobne kisline in antioksidante, ki pomagajo pri varovanju celičnih membran in živčnih funkcijah v možganih. Kvinoja vsebuje pester nabor vitaminov, največ α-karotena in niacina. Izmerjena je bila tudi omembe vredna količina tiamina, folne kisline in vitamina C. V primerjavi z drugimi žitaricami (rižem, ječmenom, pšenico), kvinoja vsebuje več vitamina B2, vitamina E, karotena, pantotenske kisline in biotina. Od mineralov je bogata s kalcijem, magnezijem, železom, bakrom in cinkom.

Minerali so vpleteni v ogromno funkcij v našem telesu. Delujejo kot kofaktorji pri encimskih reakcijah, mineralizaciji kosti. Večina mineralov v kvinoji je najdena v veliko večjih količinah kot pri drugih žitaricah. V biološko dostopnih molekulah so kalcij, magnezij in kalij najdeni v dovolj velikih količinah, da bi zadoščali za uravnoteženo prehrano. V kvinoji je prav tako ogromno elementov v sledovih, ki ugodno vplivajo na zdravje. Dve vrsti rastlinskih antioksidantov – flavonoidov sta prisotni v kvinoji (kvercetin in kaempferol). Pri študijah na živalih sta izkazala protivnetno, protirakavo in antidepresivno delovanje v telesu. Prav zaradi vseh naštetih mikro- in makrohranil so jo uvrstili med superživila. Kvinoja je dober vir kalcija pri ljudeh, ki ne prenašajo laktoze. Je lahko prebavljiva in ne vsebuje glutena.

Kako kvinojo pripravimo v jedeh?

Kvinojo je zelo preprosto vključiti v vsakdanji jedilnik. Je okusna in enostavna za dodajanje k večini živil. Lahko je pomembno predhodno namakanje (odvisno od vrste kvinoje), predvsem zaradi vsebnosti saponinov, ki so bili najdeni v zunanjem sloju lupine. Ti so lahko krivi za grenek okus kvinoje. Pred kuhanjem je treba kvinojo dobro sprati z vodo. Nekatere živilske znamke ponujajo že namočeno ali kaljeno kvinojo. Podatek o tem najdemo na embalaži, zato je priporočljivo branje deklaracij.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Accessibility