JEDILNIK

JEDILNIK

 ZANIMIVO… 

 
UGANKE O HRANI
marec 2022
Vsi otroci imajo radi uganke. Vsak teden bomo na jedilniku predstavili eno uganko o hrani. Kljub navidezni preprostosti otrokom lahko razširijo obzorja, jih napeljujejo k razmišljanju in raziskovanju tudi o živilih.
 
ŠPINAČA – dobre in slabe lastnosti
februar 2022
Kot vsaka stvar, ima tudi špinača dve plati medalje…. zato je tako pomembna URAVNOTEŽENA, PESTRA IN RAZLIČNA PREHRANA!
Preberi več: Špinača
 
ZAJTRK
december 2021
Preberi več: Zakaj je zajtrk tako pomemben?
 
IZ DOMAČE KUHINJE
oktober 2021

Denarnici prijazno, preprosto in učinkovito – kar je dobro za okolje, je tudi za nas!

Preberi več: NARAVNA ČISTILNA SREDSTVA – čiščenje z limono, kisom in sodo

 
TEDEN SLOVENSKE KUHINJE
september 2021
Preberi več: ZNAČILNOSTI SLOVENSKE NARODNE KUHINJE
 
ADITIVI V PREHRANI OTROK
avgust 2021
Preberi več: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/aditivi_v_prehrani_otrok.pdf
 
KOLERABA – ZAPOSTAVLJENA ZELENJAVA IN PREZRTA ZAKLADNICA ZA NAŠE ZDRAVJE
julij 2021
Dandanes zelo pogosto posegamo po super hrani, ki prihaja iz daljnih koncev sveta, pozabljamo pa na domače zaklade.
Preberi več: Koleraba
 
KAJ VPLIVA NA OKUS OTROK
marec 2021
Včasih se zdi, da otroci najraje posegajo prav po živilih, ki najbolj škodujejo njihovemu zdravju. Vendar ni nujno vedno tako – v raziskavi so med seboj so primerjali okus otrok iz različnih držav in prišli do zanimivih zaključkov.
Preberi več…
 
PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI 
januar 2021
Probiotiki in prebiotiki vzdržujejo uravnoteženo črevesno mikrobioto (skupnost vseh bakterij v določenem okolju) in s tem ohranjajo prebavni trakt v optimalnem stanju. Če se ravnovesje zaradi okužbe, vnetja, terapije z zdravili ali stresa poruši, pa tudi pripomorejo k hitrejši ponovni vzpostavitvi normalnega stanja. Poleg probiotikov pa je pomembno, da uživamo tudi prebiotike.
Preberi več…
 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

MLEKO  (Andrej Rozman Roza)
 

 

Če je bila v preteklosti edina skrb, da so bili ljudje siti, ima ponnudba hrane dandanes drugačen pomen. Otrokom moramo ponuditi optimalno prehrano, ki ustreza vsem njihovim fiziološkim potrebam, saj s tem pomembno vplivamo na njihovo zdravje v odraslem življenskem obdobju. In prav prve izkušnje s hrano zelo pomembno vplivajo tudi na izoblikovanje prehranskih preferenc v poznejšem in odraslem obdobju, pri čemer s svojim zgledom odločilno vplivajo tudi starši. Raziskave sicer kažejo, da otroci še vedno pojedo preveč procesirane hrane in premalo polnovrednih živil.

Zavest in znanje o pravilni prehrani sta področji, ki v zadnjem času čedalje bolj pridobivata na pomenu, saj v vseh starostnih obdobjih predstavlja prehrana enega glavnih faktorjev zdravja. Pri ozaveščanju javnosti glede zdrave prehrane so pomembni tako posamezniki, kot organizacije, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja družbe. 

Zdravje otrok in omogočanje njihovega varnega in zdravega odraščanja je glavno vodilo v našem vrtcu. V naših receptih ni industrijske hrane: ni instant hrane, nobenih umetnih začimb in drugih umetnih dodatkov. Predšolsko obdobje ima prav poseben pomen pri oblikovanju zdravih prehranskih navad, ki se jih otroci držijo vse življenje. Otroke moramo naučiti skrbeti za svoje zdravje, da bodo to znanje lahko kasneje prenesli tudi na svoje družine in na naslednje generacije. Z vzgojnega vidika otroke navajamo na zdrav način življenja, ki pa vključuje gibanje, obvladovanje stresa, preprečevanje odvisnosti, zdravo prehrano in primerno kulturo prehranjevanja.

Accessibility