TEMA:

KULTURNA DEDIŠČINA v povezavi s praznovanjem 60 letnice vrtca Otona Župančiča – PISANICE

Albert Sič  – o tradiciji barvanja jajc piše že leta 1922 v knjižici Narodni okraski na pirhih in kožuhih, piše: »Jajce ima pri vseh Slovanih simboličen pomen stvarstva, novega življenja.

Umetniški pirhi so prav gotovo iz Bele krajine, in jih imenujemo Belokranjske pisanice ali pisanke. Najstarejše ohranjene so iz druge polovice 19. stoletja in čeprav so izdelovali pisanice v skoraj vseh slovenskih pokrajinah od Dolenjske, Gorenjske do Notranjske in Štajerske, se jih je največ ohranilo prav v Beli krajini.

Najbolj značilna tehnika krašenja je bila batik tehnika, ki se uporablja tudi pri barvanju tkanine. Površine, ki jih ne želimo obarvati prekrijemo tako, da se barva na teh mestih ne prime. Drsanke so iz okolice Metlike in pri teh na pobarvano in kuhano jajce delajo okraske z nožkom. Motivi so zelo različni, pogosto so to cikcakaste črte, spirale, trikotniki ali polževe hišice. Nekatere pisanice imajo nabožne napise, nekatere pa tudi ljubezenske.

USTVARJAJTE SKUPAJ Z OTROKOM. NE POZABITE SE FOTOGRAFIRATI. FOTOGRAFIJE BODO OTROCI PRINESLI V VRTEC ( ko se odpremo). FOTOGRAFIJE POSREDUJETE LAHKO TUDI NA MOJ MAIL.

– Jajca  otroci lahko porišejo z belo voščenko, nato pa jih pomočijo v barvo. Tam kjer je porisano z voskom barva ne bo prijela in nastale bodo čudovite umetnine.

– Jajca lahko skupaj z otrokom pobarvate, z želeno barvo.  Otrok naj nato s tehniko DRSANKE – praskanja ( praska lahko z žebljem, železno konico ) ustvarja, po jajcu – črte, kroge…

– Jajca iz vete, stiropora pobarvajo otroci s črno barvo. Nato, ko se barva posuši s tenkim čopičem, namočenim, v rdečo barvo poslikajo jajce. – NAŠE BELOKRANJSKO JAJCE.

Pogovarjajte se z otrokom o pisanicah. Oglejte si preko računalnika različne pisanice.

Z otrokom se  igrajte igre:

  1. Valjanje ali trkljanje pirhov:

Na čok ali klado naslonijo desko, pod njo pa nastavijo jajce. Nato po strmini spustijo pirhe. Če spuščeni pirh zadene nastavljeni pirh, vzame lastnik pirha obe jajci.

  1. Tolčenje pirhov:

Pri tej igri je pomembno samo, ali se bodo jajca trkala z vrhovi ali z okroglim delom jajca. Vrh pirha torej zadene ob vrh ali okrogli del jajca. Komur se pirh ob tolčenju razbije, ga izgubi.

  1. Nošenje pirha:

Označite START in CILJ. Oseba se postavi na start in na veliki žlici ima v roki trdo kuhano jajce. Jajce na žlici poskuša prenesti, ne da bi jajce padlo.

– Otrok naj nariše, na papir jajce in ga nato okrasi ( pobarva, polepi ). Jajce lahko tudi izstriže.

– Poiščite pobavanko jajca ali zajčka.

– Preberite otroku pravljico – ZAJČKI NA DELU ( Z. Obal ) – Pravljica je objavljena na spletni strani skupine pod rubriko dejavnosti.

– Pobarvajte jajčka – naravno – kuhajte jajca s čebulnimi lupinami.

Accessibility