Iz RDEČEGA KRIŽA smo prejeli 4 naloge, ki jih lahko pogledate skupaj s svojimi otroki.

  1. ZOBKOVA ZGODBICA (Kako ravnamo ko se izbije zob?)

Z otrokom preberite priloženo zobkovo zgodbico. Preko zgodbice bo otrok spoznal dogajanje v ustni votlini in oskrbo izbitega zoba.

Zgodbica je na voljo v prilogi in tudi v obliki Powerpoint prezentacije na povezavi: https://rksozlj-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/nina_zalaznik_rdecikrizljubljana_si/ETV_KtbcK11IryVLm_wDwVIBPjvD5ghI90XtGfSBqvWKCw?e=XDbK5f.

 

  1. BOJAN IN ČEBELE (Kako ravnamo ko nas piči čebela?)

Z otrokom si oglejte risanko Bojan in čebele na sledeči povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=xdCLmN9nw6k.

Pogovorite se o tem kako se počutimo in kako ravnamo, če nas piči čebela ter zakaj do tega pride.

Namig: Žuželke (ose, čebele, sršeni, čmrlji …) nas običajno pičijo takrat, ko se počutijo ogrožene. Ko nam zapičijo želo v kožo, v naše telo izločijo nekaj strupa. Na ta strup se naše telo odzove, in sicer tako, da nas na mestu, kjer je pik, močno boli, običajno je vidna tudi oteklina in pordelost kože. Prvo pomoč nudimo tako, da najprej odstranimo želo, nato pa mesto pika očistimo z vodo in ga hladimo z obkladki.

 

  1. KLIC NA 112 (Kdaj pokličemo 112?)

Tudi otroci se lahko znajdejo v situaciji, ko so priča nesreči. Zato je najbolje, da jih čim prej naučimo, kako v takšni situaciji ukrepati. Tako mi kot otroci v primeru nesreče najprej poiščemo pomoč v okolici. Glasno zakličemo: »NA POMOČ!« Če nas bo kdo iz okolice slišal, bo prišel k nam in nam pomagal. Otroke usmerimo, da pokličejo sosedo, dedka, babico … Če ni nikogar od nam poznanih oseb v bližini, pa lahko tudi naključno mimoidočo osebo. Če ne najdemo nikogar in uspemo priti do telefona, pokličemo na številko 112. Tudi njim povemo, da smo sami. Ko imamo nekoga na drugi strani telefonske linije, nam bo lažje, saj se v nesrečnem trenutku ne bomo počutili več tako osamljeni in nemočni. Otroci včasih težko ocenijo, kdaj je potrebna nujna medicinska pomoč in kdaj je potrebno klicati 112. Dobro je, da jim preko primerov čim bolj nazorno predstavimo, kdaj kličemo 112 in kdaj ne.

Poglejte sledeče primere in se z otrokom pogovorite kdaj bi klicali številko 112: https://rksozlj-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/nina_zalaznik_rdecikrizljubljana_si/EY1Gnlv0OR5MoIW2B-G-2agBi_l0hCdsIGOAApBWgKhLvA?e=Fir07a.

 

  1. BOLI, PADEL SEM (Kako oskrbimo manjšo rano in buško?)

Poglejte spodnji primer in otroku preberite opis. Pogovorite se, kako bi ukrepali v tem primeru in če imate možnost prikažite oskrbo (povijete lahko kar otrokovo najljubšo igračo), nato naj poskusi še on_a.

Kolesar se je peljal po kolesarski stezi. Ko je prispel do prehoda za pešce in želel prečkati cesto, je pridrvel avto. Kolesar se je prestrašil in zavil čez pločnik naravnost v grmovje ob cesti ter padel. Na kolenu ima odrgnino, na glavi pa buško. 

Namig: Prva pomoč pri oskrbi odrgnine, manjše ureznine:

  • Dobro si umijemo roke, da ne bi prišlo do okužbe.
  • Površinsko rano dobro speremo in očistimo z vodo.
  • Na te rane ne dajemo ničesar, le sterilno jih povijemo. Za to potrebujemo sterilno gazo in povoj.
  • Manjšo površinsko rano lahko zaščitimo tudi z obližem.

Če otrok v glavo dobi žogo, če pade in se udari v glavo, če se kam zaleti, ko teče … ga najprej vprašajmo po počutju. Pomemben pokazatelj njegovega stanja je tudi, če nam zna opisati, kaj se je zgodilo. Če otrok ne ve, kako je do poškodbe prišlo, je lahko za trenutek tudi izgubil zavest. V takšnih primerih takoj kličemo 112. Če ugotovimo, da gre le za buško, jo hladimo z mrzlim obkladkom.

Accessibility