1. IZLET:

Pojdite z otrokom na daljši sprehod, izlet. Na daljšem sprehodu spodbujajte otroka, da opazuje okolico, prisluhne naravi, spodbujajte ga k primernemu obnašanju v naravi ( ne trgati rož, uničevati dreves, metati kamenja… ). Otroci naj spoznavajo markacijo, smerne table.

Na izletu naj bo otrok vsaj tri ure, od tega pa naj bi bilo hoje približno eno uro. Če gre za vzpeti svet pa vsaj 30 minut do vrha hriba z vmesnimi postanki. Na izletu se slikajte, če pa ima izletniška točka žig, si ja odtisnite. Otroci naslednje dni lahko narišejo tudi risbo, z izleta.

  1. MINI KROS:

Pripravimo progo, ki je dolga približno 200 metrov. Ko je otrok pripravljeni, začne teči posamično, s staršem, z bratcem, s sestrico po označeni poti. Če otrok ne zmore kontinuirano preteči razdalje, lahko vmes tudi hodi. Pomembno je, da otrok pride na cilj.

  1. VOŽNJA S TRICIKOM / SKIROJEM / POGANJALCEM / KOLESOM

Otrok se prosto vozi vsaj dve minuti s primernim sredstvom po prostoru (asfaltna površina ). Otrok mora voziti z vidika varnosti brezhibno vozilo, primerne velikosti. Obvezna je kolesarska čelada! Otroka slikajte med vožnjo.

  1. IGRE Z ŽOGO:

Otroka spodbujati k  izvajanju osnovnih dejavnosti z žogo: metati različne žoge čim dlje; ujeti žogo, če jo poda odrasla oseba; brcati žogo čim dlje; kotaliti različne žoge z rokami; odbijati balone z različnimi deli telesa…

Žogo naj otrok nariše, jo pobarva izstriže.

Z otrokom pojte pesmico:

ŽOGICA ( Mira Voglar )

Hopla, hopla sem in tja skače moja žogica.

Žogica marogica glej, da mi ne boš ušla.

  1. USTVARJANJE Z GIBOM IN RITMOM:

BELA BELA LILIJA / RDEČI TULIPAN

Naredite krog. Sredi kroga stoji deklica oziroma deček. Rutico mu zavežete okoli oči, da nič ne vidi. Potem jo/ga zavrtite. Deklica/ deček  v krogu se vrti okoli svoje osi, ob tem  pa ostali pojejo pesem in hodijo, v krogu naprej. Ob koncu pesmi se krog in prav tako deklica/ deček ustavita. Deklica/deklica se približa nekomu iz kroga, ki ji je najbližji, in skuša uganiti kdo je to. Če deklica/deček v krogu ugane, zamenjata vlogi, če pa ne ugane, ostane še naprej v krogu.

Pesem: Lepa bela lilija

Bela, bela lilija, Bela, bela lilija,
v krogu pleše deklica,
deklica se okrog vrti,
pa si enga izvoli.
Poskoči enkrat,
zapri oči,
pa si en ga izvoli.

Rdeči tulipan

Rdeči, rdeči tulipan,
v krogu pleše deček sam,
deček se okrog vrti,
pa si enga izvoli.
Poskoči enkrat,
poskoči dvakrat,
zapri oči,
pa si enga izvoli.

  1. NARAVNE OBLIKE GIBANJA

Otrok naj izvaja naravne oblike gibanja, na različnih površinah ( asfalt, makedam, travnata površina, v gozdu…), kot so hoja, tek, lazenje, plazenje, plezanje, skoki, poskoki, valjanje, vzdigovanje, nošenje, potiskanje, vlečenje, vesa.

Želiva vam obilo zabave.

 

 

Accessibility