Na travniku se že svetijo rumeni sončki – regratovi cvetovi. Lepo jih je opazovati, lepo se je z njimi poigrati. Kmalu se bodo spremenili v lučke, ki jih tako radi pihamo!

                 

Še preden pa postanejo lučke, lahko cvetove naberemo in iz njih pripravimo med, ki nam bo pomagal ohranjati in krepiti zdravje. Poiščite travnik stran od ceste in….Poskusite!

Sestavine za regratov med

  • 600 g regratovih cvetov
  • 600 g sladkorja ( 1/2 lahko nadomestimo s čebeljim medom).

Iz zgoraj omenjenih sestavin boste dobili cca. 2 velika kozarca medu. Sestavine za regratov med so kot vidite v razmerju 1:1 in pazite le, da se tega razmerja držite – torej, toliko kot boste nabrali regratovih cvetov, toliko sladkorja dodajte.

Postopek priprave regratovega medu

Regratove cvetove (isti dan, kot so bili nabrani) očistimo morebitnih smeti in žuželk, nato pa rumene cvetove ločimo od zelene cvetne čašice (zelene čašice lahko zavržete). Pripravimo si še sladkor in velik stekleni kozarec ali več manjših s pokrovčkom, ki dobro tesni.
Sedaj v plasteh v kozarec nasujemo plast sladkorja, čez plast regrata (rumeni del cvetov, ki smo ga ločili od čašic), ponovno sladkor, regrat … Zaključimo s plastjo sladkorja.
Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno mesto, kjer naj bo toliko časa, da se sladkor stopi. Ko se sladkor v kozarcu stopi, vsebino precedimo (najboljše kar skozi gazo) in ob tem dobro stisnemo cvetke regrata. Regratov med je tako pripravljen. Hranimo ga v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo v hladnem in temnem prostoru.