Pozdravljene najine ribice 🐟🐠🐟🐠

Čas mineva…. Sonček nas opozarja, da je poletje pred vrati. Ko smo bili skupaj smo bili komaj v pričakovanju pomladi, sedaj pa smo že v pričakovanju poletja. Pomlad smo skoraj kar preskočili. Mislim na pomlad v vrtcu. Verjamem, da ste doma uživali in še uživate v spomladanskem vremenu. Kar izkoristite skupni čas z starši, bratci in sestricami. S Petro sva že z mislimi v vrtcu. Imava cel koš idej za naše ponovno druženje. Kmalu jih bomo lahko skupaj uresničili.

Ker pa je do našega ponovnega snidenja še nekaj časa pa vam spodaj prilagava še nekaj idej za kratkočasenje 😉

Čas je za milne mehurčke …

MILNI MEHURČKI

Milni mehurček je voda, ujeta med dve molekuli milnice. Obstojni so le nekaj trenutkov, nato se razpočijo sami od sebe ali pa zaradi stika z drugim telesom.

Potrebuješ vodo, detergent, sladkor in predmet, s katerim boš ustvarjala pisane umetnije. V posodo zmešaj pol litra vode (mehurčki bodo lepši, če boš uporabila deževnico ali destilirano vodo), pol decilitra detergenta za pomivanje posode in eno žlico in pol sladkorja. Mešanica naj počiva čez noč.
Naslednje jutro boš potrebovala le še okrogel predmet, ki ima luknjo. Če v predalu ne najdeš nič takšnega, lahko v krog zviješ žico. Uživaj v balončkih!

MAVRIČNA KAČA MILNIH MEHURČKOV

Potrebujete:
• Plastenka • Nogavica• Elastika/Barvast lepilni trak • Detergent za posodo• Voda • Barve (živilske) 

Postopek:
Steklenici prerežemo dno. Nato potegnemo čez nogavico in jo pritrdimo z elastiko ali barvastim trakom. V plitvo posodo damo detergent in malo vode, rahlo pomešamo. Nato v posodo potopimo nogavico. Po želji dodamo še živilske barve.
POMEMBNO: Otroci morajo samo pihati v plastenko, ne posrkati, ker sicer spijejo milnico!!!

SKRIVNA RISBA

Potrebujemo: sodo bikarbono, začimbo kurkume, čopiče, bel list, kozarec, steklenico z razpršilcem.

V kozarcu zmešamo sodo bikarbono in malo vode, da dobimo gosto pasto. S čopičem na list papirja narišemo poljubni vzorec in počakamo, da se posuši. Zapis na papirju ni viden. V steklenico z razpršilcem pripravimo raztopino kurkume in vode. List z vzorcem damo na pladenj ali obesimo na stojalo. Površino pod listom je potrebno zaščititi. Vzamemo steklenico s raztopino kurkume in poškropimo list z vzorcem. List se obarva rumeno, napis pa postane viden, saj se obarva rjavo. KAČA IZ MILNIH MEHURČKOV Pripomočki: čaša, voda (v čaši), detergent, barvila (če imate, ni nujno potrebno), plastenka, nogavica, kuhinjska krpa, elastika, žlička, škarje, plastični krožnik.

Postopek: Plastenki odrežemo dno (s pomočjo škarij/noža). Čez odrezan del plastenke nataknemo nogavico, jo dobro napnemo in prevežemo z elastiko. V čaši zmešamo detergent in vodo v razmerju 1:1 (enaka količina vode + enaka količina detergenta). Pripravljeno mešanico prelijemo v plastični krožnik. Tako, da je dno prekrito. Na nogavico, nataknjeno na plastenko, nakapljamo nekaj barvila. Del plastenke, kjer je nogavica, pomočimo v detergent, ki je v plastičnem krožniku. Nato jo odmaknemo in pihamo skozi ustje plastenke.

 

LEBDEČI MEHURČEK

Potrebujemo: 4 žlice sode bikarbone, 4 žlice citronske kisline, voda, milnica za balončke, 2 l čaša ali velik kozarec za vlaganje.

V čašo dodamo 4 žlice sode bikarbone. Dolijemo 100 mL vode in vse skupaj zmešamo. Nato čašo pokrijemo in v to mešanico s kapalko dodamo citronsko kislino. Pri tem nastane ogljikov dioksid. Ko reakcija poteče, umaknemo pokrov, pihnemo vanj milni mehurček in v čašo ujamemo milni mehurček. Opazimo, da milni mehurček lebdi v čaši.

 

Veselo igranje 😍😘

Andreja & Petra

 

 

 

Accessibility