Preživite dan v naravi

Opisala bi lepo preživete dneve v naravi:

-ob nabiranju naravnega materiala

Z otrokom se odpraviš v gozd in s seboj vzameš primerno vrečko, v katero nabiraš različen naravni material, smrekove vršičke, listje, storže, veje … . Doma jih razporediš po trdi podlagi, kjer se naj posušijo. Otroci so veseli ob nabiranju  (sploh v igri: kdo bo zmagal in nabral največ), kasneje pa so prisotni tudi, ko material obračajo, da se lepo, enakomerno posuši iz vseh strani. Na koncu si vsi skupaj oglejte različne materiala in jih zložite v posamezne skupine, v škatle. Če naberete smrekove vršičke jim dodajte sladkor in postavite v steklene kozarce na sonce. Pripravite dober sirup za izkašljavanje. Recept imate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Q9uTrGuJgUo

-s kolesarjenjem

Z otrokom se lahko v teh dneh s kolesom odpravimo na potep po gozdnih ali travnatih površinah. Poskrbimo tudi za varnost (obvezna zaščitna oprema). Med potjo nazaj proti domu spodbujajte otroka, da teren, ki ga premaguje tudi opiše – ovinek v levo … desno … klanec navzgor …. spust navzdol… ovire na cesti… prilagoditev hitrosti …). Ko mu bo uspelo vse to premagati, se bo počutil kot pravi kolesar.

-rojstni dan v naravi

Kot tretji in meni tudi najljubši primer

Praznovanje rojstnega dne na sončni jasi ob gozdičku. Le-ta na naraven način pokaže, kako resnično malo je potrebno, da je otrok preprosto otrok – srečen, nezahteven, a hkrati zadovoljen na čisto poseben način (menim, da mu bo praznovanje rojstnega dne na tak način za celo življenje ostalo v spominu). Skupaj z otrokom izdelamo naravno tortico (v našem primeru uporabimo krtino in jo okrasimo z rožicami, namesto svečk pa uporabimo kar storže). Otrok se postavi ob tortico in piha svečke, mi mu zapojemo pesmice in skupaj zarajamo. S tem mu naklonimo še posebno pozornost, saj je tisti dan on slavljenec oz. ˝glavni˝! Pred odhodom domov in pred zaključkom praznovanja na jasi … se skupaj z družinico postavimo v krog in se igramo rajalne igrice po želji slavljenca, piskamo pa lahko tudi na trobentice in ob tem zapojemo še kakšno pomladno pesem.

-raziskovanje s pomočjo naravnih materialov

Ko greste z otroki v naravo, s seboj praktično ne rabite jemati ničesar. Pri igri se poslužite materialov, ki vam jih v danem trenutku ponuja narava: listje, stoži, kamenčki, vejice, … Ta material otrokom ponuja veliko možnosti za igro in posledično tudi za učenje. Pri bližnjem potočku lahko otroci v vodo mečejo kamenčke, vejice, listje, travo, … Ob tem jih spodbudite z vprašanji: Kaj plava in kaj ne? Zakaj se določen predmet potopi, drugi pa ne? Pri igri s palicami lahko otroka spodbudite z vprašanji: Katera palica je debelejša, tanjša, daljša, krajša? Pri igri s kamni pa: Kateri kamen je večji, manjši, težji, lažji? Naravni material lahko tudi naberete in odnesete domov. Iz njega lahko ustvarite različne živali, okrasno dekoracijo, malce drugačne slike, …

Ena izmed zelo zanimivih dejavnosti, ki smo jih v našem vrtcu že izpeljali, je bila risanje z blatom. Potrebujete le: kanglico, vodo, zemljo (krtina, bližnja njiva), čopič ali pa kar prste, risalni list in ustvarjanje se lahko začne.

USTVARJANJE S POLŽJIMI HIŠICAMI Odpravite se na obrobje gozda; naberite prazne polžje hišice. S pomočjo staršev jih doma očistite, ter pustite da se dobro posušijo.

  1. Za ustvarjanje potrebuješ: tempera barve, lesno lepilo Mekol, čopič, Das masa ali plastelin. Polžje hišice pobarvaš po svojih idejah in zamisli. Iz mase oblikuješ telo polžka, na katerega postaviš hišico. Pusti, da se dobro posuši. Polžki lahko krasijo okensko polico z lončnicami, lahko so okras v tvoji sobi, lahko pa igralne figure, …

Z vejicami lahko hitro postavite mrežo za igro Tri v vrsto. Naberete le še tri kamne in tri storže npr. in igra se lahko začne.

Na sprehodih oz. bivanju v naravi pa predvsem prisluhnite otroku. Včasih je vsako vodenje otroka v neke dejavnosti zaman, ker se zna otrok tudi sam zaigrati. Zadovoljen je že z najenostavnejšimi stvarmi. Ni potrebno, da vedno posegate v njegovo igro. Včasih lahko tudi počakamo, da nas otrok sam »povabi v igro«.

Za starše priporočam v branje članek Tine Bregant, dr. med. spec. pediatrije z naslovom: Pomen gibanja in raziskovanja v naravi za razvoj naših otrok (Vir:

https://familylab.si/pomen-gibanja-in-raziskovanja-v-naravi-za-razvoj-nasih-otrok/ ).

 

 

Narava moja zdrava sopotnica.

Valentina

 

 

 

Accessibility