RAZVIJAMO FINO MOTORIKO Z IGRAMI

 

IZDELAVA PLAKATA Z IZREZANIMI SLIČICAMI IZ REKLAM IN ČASOPISOV

-Zagotovo imamo doma stare reklame in časopise, ki jih ne potrebujemo več. Lahko jih izkoristimo za učenje rezanja, razvrščanja sličic, lepljenja, bogatenje besednega zaklada…

-Otrok lahko reže prosto ali mu narišemo črte, po katerih bo rezal. Pri rezanju smo pozorni, da ima palce, s katerimi drži škarje in papir obrnjene navzgor. Predmete na sličicah poimenujemo in jih razvrstimo glede na kategorijo. Sličice nato otrok namaže z lepilom in nalepi na plakat. Vse sličice opremimo z napisom.

-Lahko uporabimo različne teme, kakršne pač imamo sličice. Lahko teme, ki so otroku najbližje ali pa teme, ki jih ne pozna in bo ob tem bogatil besedni zaklad.

-Otroci besede lahko sami napišejo oziroma prerišejo.

-Lahko izdelate plakat z živili in tudi sestavite recept iz hrane, ki je ne zavržete in jo ponovno

uporabite. Izdelane plakate lahko fotografirate in pošljite fotografije po mailu na veseleracke.

 

Ta fotografija avtorja Neznan avtor je licencirana pod imenom CC BY-SA-NC

 

 

NEPOPOLNE SESTAVLJANKE SPET DOBIJO SMISEL

-Zagotovo imamo doma sestavljanke, pri katerih se je izgubil kakšen delček. Takih se običajno ne lotimo več sestavljati. Uporabimo jih lahko za oblikovanje mozaika. Na papir narišemo določen predmet in med deli sestavljank izberemo delčke, ki barvno ustrezajo narisanemu predmetu. Delčke lahko samo postavimo na papir, lahko pa jih nalepimo in oblikujemo sliko, ki si jo bo otrok shranil.

-Iz delov sestavljanke lahko naredimo tudi okvir slike.

– Ob tej igri bo otrok lahko sam narisal lik, ki ga bo oblikoval z delčki sestavljanke.

-Potrebna bo dobra koncentracija, da bo med množico delčkov poiskal tiste, ki bodo barvno ustrezali določenemu delu lika.

-Velikost lika priredimo  sposobnosti otroka, da prehitro ne obupa.

-Otroka spodbujamo k samostojni igri, mu pa pomagamo, če vidimo, da mu je pretežko.

 

 

 

Ta fotografija avtorja Neznan avtor je licencirana pod imenom CC BY-NC-ND

 

 

 LEPLJENJE NALEPK V OZNAČENE PROSTORČKE NA LISTU PAPIRJA

-Pogosto nam iz različnih revij ali zbiranja ob nakupih v trgovinah ostanejo nalepke, za katere ne vemo kam bi z njimi. Sploh otrokom je zelo zanimivo lepljenje, vendar pogosto tudi na predmete, kjer jih težko odstranimo (mize, omare, stene, stoli…)

-Na list papirja otroku zato narišimo okvirčke (kakršne imamo nalepke) in naj jih nalepi čim bolj natančno znotraj črt.

-Pri tej igri bo otrok potreboval obilo spretnosti fine motorike in potrpežljivosti, da bo odlepil nalepko. Pri tem ga spodbujajmo, da je čimbolj vztrajen. Ne pozabimo tudi na pohvalo.

 

 IZDELAVA LIKOV IZ OBRISOV CD PLOŠČ ALI DRUGIH PREDMETOV

 

-Če imamo doma CD plošče, ki so pokvarjene, jih lahko uporabimo kot model za izdelavo obrisov. Iz več obrisov otrok lahko po svoji domišljiji sestavi različne like, katerim po želji še doriše podrobnosti ali jih pobarva.

-Dejavnost zahteva usklajenost in natančnost gibanja obeh rok ter dobro koordinacijo oči in rok. Tudi manjši otrok je pri tem uspešen, seveda v okviru njegove sposobnosti oziroma faze razvoja, v kateri je. —

Pomembno je, da se je otrok potrudil, tudi če ni narisal tako, kot smo si mi zamislili. Zato ga spodbujajmo in pohvalimo za samostojnost, vztrajnost in trud.

Veliko ustvarjalnega navdiha.

Valentina

Accessibility