Kuhanje z otroki znam biti zabavno in ustvarjalno, pa včasih tudi naporno. A kljub temu priložnost kuhanja s starši otroku omogoči spoznavanje različnih vrst, oblik in stanji živil ter njihov pomen za rast in razvoj. Zdrav odnos do hrane in prehranjevanja bodo na ta način otroci pridobili spontano, kar sami od sebe. S tem, ko nam otrok pomaga pri kuhanju, spodbujamo razvoj otrokovega mišljenja. Med kuhanjem otroci živila razporejajo, analizirajo, klasificirajo in primerjajo. Razvija se tudi problemsko učenje, ko morajo iz določenih živil, glede na dana navodila, pripraviti obrok. Kuhanje je tudi odlična priložnost za razvijanje otrokovih motoričnih spretnosti. Ko otroci gnetejo, oblikujejo in mešajo, razvijajo hkrati grobo in fino motoriko. Koordinacija med očmi in kontrolo mišic pa se razvija, ko režejo, zlivajo, merijo in lupijo živila.

Predšolski otroci nam lahko pomagajo pri pripravi sestavin in pripomočkov, vlivanju tekočin (npr. v pekač), razbijanju jajc, dodajanju suhih sestavin, mešanju, dekoriranju, rezanju mehkih živil (npr. banane), pripravljanju mize in pospravljanju. Seveda pri kuhanju pričakujte tudi nered, verjetno boste za enostavno stvar potrebovali še enkrat več časa. Moj nasvet je, da še preden otroka povabite v kuhinjo pripravite vse stvari, da vam bo delo lažje steklo. Razmislite, kako bi lahko zamotili otroka. Dajte jim varne naloge, s čimer boste preprečili, da bi se iz dolgčasa dotikali kuharskega noža ali surovega piščančjega mesa. Med kuhanjem se pogovarjajte o živilih, kaj počnete, otroku bo zanimivo in naučil se bo stvari, ki mu bodo kasneje v življenju prišle prav.

Otroci  verjetno najraje sodelujejo pri peki piškotov, kjer so lahko tudi ustvarjalni. Pošiljam vam recept za preproste kokosove piškote:

KOKOSOVI KRHKI PIŠKOTI

Sestavine, ki jih potrebujemo:

125g masla
1 jajce
60 g sladkorja v prahu
1 vanillin sladkor
200 g bele gladke moke
40 g grobe kokosove more
3g pecilnega praška

Postopek priprave:

Vse sestavine damo v posodo in jih zgnetemo. Če bo maslo toplo in mehko, bo delo šlo lažje od rok. Če se nam testo lepi na dlani, lahko dodamo še malo moke, ampak ne pretiravamo. Testo damo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi, saj bo tako primernejše za valjanje. Hladno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini ter z modelčki izrežemo poljubne oblike. Kokosove piškote pečemo približno 10-15 minut na 180°C. Med peko jih preverjamo, saj je čas pečenja odvisen od debeline piškotov in tudi od pečice.

Prijetno sladkanje!

 

 

 

Accessibility