Kaj je korona virus?

Zgodbica o koronavirusu, ki že kroži po spletu, nam je lahko v pomoč pri pojasnjevanju: https://minirokice.si/pravljica-o-koronavirusu/

Nekje sredi velikega mesta se je rodil majhen virus – imenujemo ga Koronavirus. Tako je majhen, da ga s prostim očesom ne moremo videti, ne moremo ga prejeti, lahko pa zaradi njega zbolimo. Koronavirus je stkal svoj peklenski načrt. Selil se bo med otroki, starši, dedki, babicami in vsemi, ki so nam blizu, zato da bi jim nagajal in bi zaradi njega zboleli. Tako je pretkan, da se mu uspe v človeka skriti tudi za dva tedna in šele nato pokaže svoje zobe. Grize nosek in pljuča. Zato kihamo, smrkamo in imamo vročino. Včasih se zgodi, da je virus še posebej poreden, in takrat lahko babica ali dedek hudo zbolita. Odpeljejo ju v bolnišnico, kjer jima prijazni zdravniki in medicinske sestre pomagajo. To pa se lahko zgodi tudi mamici in očku, bratcu in sestrici ali tebi. Tako kot pri drugih boleznih, se veliko ljudi pozdravi, včasih pa kdo tudi umre.

Poredni virus je samo virus, ki brez človeka ne more preživeti. S kihanjem in kašljanjem se širi in išče nov dom. Virus lahko premagamo na čisto enostaven način – izognemo se igranju z drugimi otroki, obiskom in trgovinam. Koronavirus se boji tudi tople vode in čistoče. Otrok, njihovih bratcev, sestric, mamice in očka se bo virus izognil, če bodo redno in pridno umivali roke, se izogibali drugim in nekaj časa preživeli doma.

Accessibility