Stik z naravo je pomemben za celosten razvoja otroka, dejavnosti na vrtu pa otroka odlično povežejo z naravo in njenim življenjskim ciklom. Bolj bo otrok poznal naravo, bolj jo bo tudi znal spoštovati. Z otrokom preživite čim več časa na prostem v naravi in mu omogočite vrtnarjenje, tudi če živite v mestu. Povsem dobro se da rastline vzgojiti tudi na balkonu ali na okenski polici v večjih cvetličnih loncih in koritih. Vrt je krasna priložnost, da otrok razvija svoja čutila in odkriva raznolike vonjave, barve, podlage, strukture, zvoke in okuse rastlin, ki rastejo na vrtu. Z vzgojo rastlin otrok preko svojih izkušenj vidi, kako iz semena zraste rastlina, in spozna, da za svojo rast potrebuje posebno skrb. Ko je rastlina dovolj velika in plod zrel, se ga lahko utrga in iz njega pripravi slastno kosilo.

Vse kar potrebujete za sajenje rastlin na balonu je zemlja, večji ali manjši lonci za sajenje, semena ali sadike. Posadite si nekaj zelišč, ki jih radi uporabljate v kuhinji ali pa posadite sadike jagod, ki jih bo vaš otrok z veseljem obiral.

Predlagam, da posadite nekaj semen, zraven pa kupite še nekaj sadik. Lepa stran vzgoje iz semen je otrokovo pričakovanje trenutka, ko rastlina prikuka iz zemlje. Hkrati pa so sadike malo lažji način vzgoje rastlin. Otrok že ima pred sabo rastlino, za katero lahko skrbi in jo opazuje pri rasti.

Semena lahko posadite tudi v reciklirane lončke, ki jih lahko naredite doma. Spodnji video prikazuje kako naredite lončke za sajenje iz rolic toaletnega papirja. Vse kar potrebujemo so prazne rolice toaletnega papirja, škarje, prst za sejanje in vodoodporen pladenj, na katerega bomo položili lončke.

 

 

Accessibility