Ideje za prosti čas v karanteni z otroki
Prosti čas se je v tem času verjetno še najmanj spremenil, so pa tudi tu potrebne prilagoditve. Več smo doma v zaprtih prostorih, manj je druženja z vrstniki in starejšimi sorodniki, ustavljene so tudi izvenšolske dejavnosti. Ker več časa preživljamo z družino, lahko staršem zmanjka idej. Kako torej kakovostno zapolniti prosti čas

• Gibanje naj bo obvezen del dneva. Z otroki se le odpravite ven, vendar sami, ne v družbi drugih družin, in pri tem upoštevajte omejitve: obisk otroških igrišč lahko nadomestite z raziskovalnim sprehodom po samotnih poteh, morda s fotoaparatom ali daljnogledom; drevo lahko nadomesti igrala; zapeljite se s kolesom, skirojem ali rolerji in na novo odkrivajte že pozabljene igre v naravi.
• Vzemite si čas za športne aktivnosti, zase in skupaj z otroki. Ne pozabite, da je gibanje zelo pomembno za razvoj otrok. Čeprav doma ni telovadnic in športnih igrišč, je mogoče številne športne aktivnosti izvajati tudi doma. V dnevno rutino vključite jutranje razgibavanje, skupaj z otroki telovadite, plešite, sledite pa lahko tudi spletnim vodenim vadbam, ki so jih v tem času pripravili trenerji.
• Druženje s sovrstniki in starejšimi sorodniki. S sorodniki se lahko dogovorite za vsakodnevni klic ali video klic, da se bodo otroci pogovarjali z njimi. Zlasti stari starši bodo zelo veseli pogovora z vnuki. Za nekoliko starejše otroke so vse pomembnejši tudi stiki z njihovimi vrstniki. Šoloobvezni otroci so zelo verjetno že povezani s svojimi sošolci in prijatelji. Če bi tudi manjši otroci pokazali, da pogrešajo vrstnike, se lahko z njihovimi starši dogovorite in organizirate druženje na daljavo.
• Družabne igre, družinski filmi, poučne igrice. Skupaj z otroki si lahko pogledate družinski film ali še boljše, si čas zapolnite z igranjem kart, kvizov, pantomime ali drugih, morda že pozabljenih družabnih iger, za katere ne potrebujete pripomočkov (iščete besede, ki se začnejo na določeno črko, skupaj sestavljate stavke tako, da vsak pove eno besedo, ugibate osebo ali predmet …).
• Naj bo čas tudi za norčije. Naj se v tem stresnem času ne vrti vse le okrog koronavirusa, poskrbite tudi za zabavo. »Vzemite si čas tudi za norčije,« svetuje Ermenčeva, »nadenite si maske, posnemite šaljiv video, igrajte norčave družabne igre. Prepustite vajeti otrokom, gotovo imajo veliko idej za to.«
V dnevno rutino vključite tudi individualni čas. »Otroci ne potrebuje nadzora ves čas in ni dobro, da jim starši zapolnimo vsako minuto dneva. Nič ni narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali morda (vsaj na videz) ne počne nič. Dolgčas rojeva ideje, takrat začne otroku delati domišljija, začne sam razmišljati, kaj bi počel. Psihologi ugotavljajo, da je to za otroke koristno,« poudarja Ermenčeva.

Accessibility