Igra: ČAROBNA PALČKA

Starš je čarodej in čara. Otrok se giblje po zunanji površini. Ko se ga starš na rahlo dotakne s palico in ob tem izreče čarobne besede, se otrok spremeni v tisto, v kar ga je začaral ( različne živali, predmete, športnike… ). Čarodej lahko začara najprej v stvari, ki se gibljejo hitro ( raketo, formulo, tekača… ), nato pa v stvari, ki se gibljejo počasi ( polža, traktor, športnik, ki skače v daljino…). V vlogah se starš in otrok menjata. Otrok je čarodej in čara, starš pa se spremeni v kar ga začara.

Igra: ZADENI CILJ

Otroku določimo mesto, kjer bo stal in tam pripravimo poljubno število storžev ali kamenčkov ali vejic ( vsa sredstva z otrokom prej skupaj naberemo ). Nato določimo cilj ( drevo, vejo, prostor med dvema vejama…), v katerega bo ciljal. Na znak, ki ga bo dal starš, začne otrok zadevati cilj. Otrok zadeva toliko časa kolikor ima storžev. Nato gre po končanih vseh metih iskat strože in jih prinese nazaj na mesto. , kjer bo ponovno metal. Starš in otrok se lahko menjavata v metih in štejeta kolikokrat je zadel otrok in kolikokrat  starš.

Igra: ŽIVALSKI VRT

Po tleh poljubno položimo narobe obrnjene slike živali. Na znak otrok steče do določene slike, jo obrne in ponazori gibanje te živali. Živali lahko ponazarjajo glasovno, gibalno, zapojejo pesem o živali… Starš ugiba katero žival ponazarja otrok. Lahko pa oba hkrati ( otrok in starš ) obračata slike živali in ponazarjata gibanja ali glasove ali… teh živali in tako dobita pravi živalski vrt.

Igra: ISKANJE ZAKLADA

Otrok in starš si skupaj ogledata vse predmete, ki bodo skriti. Starš obrne otroka tako, da na bo videl kam bo predmete skrival. Starš skrije predmete poljubno po površini ( ob drevesa, na veje, ki so na tleh, na travo, v grmiček…). Ko vse predmete skrije , začne otrok le te iskati. Vsak predmet, ki ga najde da v košarico.. Ko najde vse predmete , jih skupaj s staršem poimenujeta in preštejeta. Če jih še npr 10, oziroma kolikor jih v začetku določita, otrok nadaljuje z iskanjem , če pa je našel vse , se igra začne z nova. Igro prilagodimo tako, da sedaj predmete skriva otrok, starš pa jih išče.

Igra: NAJ SE PREDSTAVIM

Otrok se predstavi tako, da z gibanjem ponazori kaj rad počne v prostem času; katerega  junaka iz risanke, bi rad predstavil. Npr: Sem Tamara in rada rišem – po zraku ali po tleh nariše poljuben motiv; rada gledam risanke o Spidermenu – ponazori gibe Spidremana. Sem Irma in ko bom velika bom baletka – pokaže nekaj plesnih korakov; Rad tečem- teče po travnati ali asfaltni površin ali okoli dreves… Po določene času lahko otrok in starš vlogi zamenjat.

Igra: SKRIVNOSTNE NOGAVIČKE

Starš skrije v nogavičke različne predmete ( en predmet v eno nogavičko ), nato nogavičke porazdeli poljubno po površini ( ob drevesa, na veje – dostopno otokom, na travo, ob grmiček, pod klop… ). Otrok išče nogavice in ko jo najde, s tipanjem odkriva, kaj je v njej skrito. Ob tem ko tipa, lahko opisuje ( je okroglo, trdo, mehko, tenko…). Ko najde vse nogavice, se ponovno igra prične tako, da sedaj otrok skriva v nogavice predmete in jih porazdeli po površini. Starš pa išče in ugiba, kaj je v njih skrito.

Želiva vam obilo zabave in smeha v igrah.

Accessibility