JAJCE – PISANKA IZ KARTONA

V času pred velikonočnimi prazniki si lahko uredimo praznično dekoracijo, pri kateri so otroci lahko pravi ustvarjalci.

Skupaj z otrokom narišemo na trši papir obliko jajca. Otrok na izrezano jajce riše različne vzorce črt. Uporabi lahko flomastre, vodene ali prstne barve. Na izrezano jajce lahko lepi narezane barvne trakove.

Obliko izrezanega jajca preluknjamo z luknjačem. Skozi luknje jajca otrok prepeljuje različne barve trakov ali volne.  Z izdelanimi jajci okrasimo okna ali jih obesimo s stropa.

Preden otrok riše vzorce iz različnih črt na obliko jajca, lahko črte riše s prstom na mizo posuto z moko. Po površini mize ali delavnega pulta v kuhinji s pomočjo sita raztresemo moko in pripravimo površino za risanje. Ko otrok poriše površino, moko pazljivo poberemo v posodo in postopek ponavljamo toliko časa kot to želi otrok. Moko shranimo v posebno posodo in jo lahko otroku večkrat ponudimo za risanje še drugih motivov.

 

JAJCE– PISANKA IZ STIROPORA ALI PLASTIKE

Obdelava s semenkami

POTREBUJEMO

 • Lepilo Mekol
 • Koruzni griz, pšenični griz, mak, sezam…
 • Tempera barve, prstne barve…
 • Bleščice
 • Brezbarvni lak ali lak za lase

Jajce premažemo z lepilom, ki si ga lahko predhodno obarvamo s poljubnimi barvami.

Premazano jajce povaljamo v poljubno izbranih semenkah, seveda moramo paziti na barvne kombinacije (pri maku se vedno uporablja črno obarvano lepilo). Jajce poljubno obdelujemo z raznimi vzorci, ampak vsako plast in vsak detajl naredimo posebej (npr. narišemo na jajce cvet in ga posujemo s poljubno vrsto semenk). Dobro je, če ima taka jajčka več plasti in te sušimo že med samim izdelovanjem. Ko je jajčka končana in suha, jo prelakiramo z brezbarvnim lakom (lahko tudi z bleščicami) in ji povečamo obstojnost in manjšo verjetnost odpadanja semenk.

Z barvami pomešano lepilo lahko uporabimo tudi za prstno tehniko in jajce pobarvamo s prstki, posušimo, lahko jo okrasimo s konturami in polakiramo.

JAJCE  – PISANKA (čebulne olupke)

POTREBUJEMO

 • Kokošje jajce
 • Lonec z vodo
 • Čebulne olupke
 • Trave, drobni cvetovi
 • Tanke ženske nogavice
 • Sukanec

Z otrokom naberemo okrog hiše ali bližnjem travniku različne trave in pomladne rože. Zbiramo čebulne olupke in stare ženske hlačne nogavice.

Otrok naj pomaga pri izbiri trave ali cvetov in izbrano da na jajce, okrog jajca pa s skupnimi močmi nadenemo kos nogavice in močno zavežite s sukancem. Tako pripravljena jajca polagamo v lonec v katerega smo predhodno dali čebulne olupke. Ko so jajca v več plasteh (glede na velikost lonca in število jajc) naložena v loncu, dodamo vodo in pristavimo na štedilnik. Jajca kuhamo kot običajno. Po kuhanju jih pustimo še nekaj časa v vodi, vodo odcedimo in pustimo jajca, da se ohladijo. Otrok  naj pomaga pri odstranjevanju nogavice in trave, oziroma cvetov. Jajca namažemo z margarino ali oljem, da dobijo lesk.

Mogoče boste našli kaj primernega za skupno ustvarjanje z otrokom. Želim vam veliko užitkov pri ustvarjanju!

Te dni bomo veliko govorili o jajcih kot živilu, pisankah…Z otrokom pa se lahko pogovarjamo tudi o jajcu kot začetku novega življenja (piščančki, račke …).

Vsem tistim, ki praznujete Veliko noč, želim lepe praznike. Bodite zdravi!

Valentina

 

Accessibility