TEMA – AKTIVNI V PROMETU

 

Vabim vas, da izmed spodaj navedenih dejavnosti izberete dejavnost.

 

·         Skupaj z otrokom pojdite na sprehod do osnovne šole, ki je najbližje vašemu domu. Oglejte si kaj vse se v posameznem križišču na nahaja in se o tem pogovarjajte z otrokom – semafor ( za pešce, kolesarje, vozila ), zebra, prometni znaki. Pogovorite se, z otrokom, kako se on kot pešec mora varno obnašati, v prometu ( kdaj in kako prečkati cesto če je semafor, če je samo zebra, je po poti pešec ( pločnik, če je, kje hodi, če ga ni – po kateri strani cestišča (po levi, da vidi nasproti prihajajoče vozilo), kaj potrebuje pešec, ko hodi po temi? ( odsevnik, lučko …).

·         Z otrokom se igrajte igre npr. razvrščajte predmete v skupine glede na barvo; tekmujte z vozili tako, da si na tleh označite »start« in »cilj« in ugotavljajte kdo ima hitrejše vozilo; potisnite vozilo od sebe in s stopalom, korakom, dlanjo merita dolžine prepotovane poti vozila.

·         Igrajte se z otrokom ustvarjalno igro – promet ( naredite, sestavita cesto, križišče… ).

·         Izdelajte, z otrokom, vozilo iz odpadne embalaže (plastenka, kartonska škatla, tulec-papirnati …). Otrok naj ga obarvajte ga ali ga polepi, ga okrasi po svoje.

·         Igrajte se igro STOP (npr. z otrokom se igrata igro lovljenja in se ob vzkliku »STOP« oba ustavita, igro lahko popestrita tako da namesto vzklika »STOP« zaploskata, dvigneta roko v zrak, udarita z nogo ob tla…).

·         Po prebrani pravljici

·         Na internetni strani poiščite pobarvanko semaforja, vozila, prometnega znaka. Otroka pa spodbudite, da tudi sam riše na temo.

·         Oglejte si posnetek na spodnji povezavi in otroka spodbujajte k pripovedovanju , opisovanju vsebine.

·         https://www.youtube.com/watch?v=hxNtXbQKKpk

·         Prepevajte pesmico » Kolesa na avtu« (R. Kranjčan), poslušajte posnetek na spodnji povezavi

·         https://www.youtube.com/watch?v=Yy_uAfoXqb0

 

 

 

 

BODITE VARNI V PROMETU.

Valentina

Accessibility