Gibanje na svežem zraku je pomembno za otrokovo zdravje, tako fizično kot psihično. Z gibanjem sproščamo morebitne otrokove čustvene napetosti, otrok se začne zavedati samega sebe v prostoru, oblikuje lastno identiteto, samospoštovanje ter samozavest. Med gibanjem se otrok srečuje z različnimi gibalnimi problemi, ki jih mora rešiti, na ta način pa razvija ustvarjalnost in domišljijo. Zgodnje navajanje na redno gibanje, postane otroku vrednota, ki ga bo spremljala celo življenje, poleg tega pa starši in otroci na ta način preživljajo kvaliteten čas skupaj in utrjujejo vezi. Po igri smo vsi prijetno utrujeni in zadovoljni, kar pripomore k boljšemu sodelovanju tudi pri ostalih opravilih.

Izkoristite lepe spomladanske dni za gibanje na prostem, pa naj bo to sprehod, vožnja s kolesom ali telovadba v parku. Glede na to, da trenutno nimamo dostopa do igrišč, pošiljava nekaj idej za igre na prostem:

  • Vedno zabavna a preprosta igra je igranje nogometa na travniku.
  • Pihanje mehurčkov iz otrok izvabi nasmehe in razigranost.
  • Frizbi iz papirnatega krožnika – Izdelava je čisto enostavna. Za en frizbi potrebujete dva papirnata krožnika, ki ju lahko s flomastri pobarvate po želji, nato v vsak krožnik izrežete krog in krožnika zlepite skupaj (najlažje ju boste zlepili z lepilno pištolo). Potrebujete le še večjo površino brez ovir in zabava se lahko začne. Frizbi si lahko podajate oz. se učite podajanja. Lahko pa ga mečete po travniku in tekmujete kdo prej priteče do njega.
  • Metanje kamenčkov – potrebujemo: kantice, škatle ali čiste konzerve (ki niso nevarne, da se urežete), kamenčke ali žogice. Potek igrice:  Postavite kantice v vrtsto, označite črto od katere boste metali žogice ali kamenčke in prvi igralec naj začne ciljati postavljene tarče. Ko zmeče vse kamenčke ali žogice, je na vrsti naslednji. Če želite tekmovati, zmaga seveda tisti, ki zadene večkrat 🙂
  • Igra brez dotika: Potrebujemo žogo in jogurtove lončke. S slednjimi oblikujemo ozek koridor. Pri mlajšem otroku naj bo širši, pri starejšem oz. spretnejšem pa ožji. Otrok mora brez dotika žogo skotaliti skozi koridor. Na ta način razvija natančnost in koordinacijo gibanja.

Lep dan vam želiva,

Jerneja in Andreja

 

 
Accessibility