Gibalne igre so najboljši način za vsakodnevne gibalne minutke ali vadbe, ki jih zdravi otroci tudi v času samoizolacije nujno potrebujejo za zdrav razvoj. Za izvedbo ne potrebujemo telovadnice ali parka, dovolj ne nekaj praznega prostora v sobi ali hodnik. Pri vajah uporabljamo primerjavo z živalmi, lahko pa tudi uporabimo domišljijo. Sonožne poskoke, ko jih enkrat primerjamo s kengurujevimi skoki ali zajčjimi, je lažje izvajati, plazenje po trebuhu primerjamo s kačo, posnemamo lahko ribe, plazilce, živali, ki jih ima otrok rad, lahko pa se zabavamo s posnemanjem drugih stvari, npr. kako skačejo kokice v mikrovalovki, kako se počuti marmelada, ko jo mažemo na palačinke, kako se pečejo čevapčiči, kako delamo njoke in podobno.

Tudi hoja po prstih in petah postane zanimiva, ko se otroci s čarobno palico spremenijo v žirafe in pingvine. Kotaljenje postane zabavno, ko se zavijemo v palačinko… uporabimo lahko vse, kar želimo, saj otroci vedno najdejo rešitev, ki jo znajo ponazoriti z gibanjem.

Prav tako pa zanimiva postane hoja po kolebnici ali nizki gredi, ko nam na pomoč priskočijo krila od letala in preprečijo padec. Še veliko je stvari, s katerimi otrokom lahko pričaramo zabavno učenje.

Letveniki, debele in tanke blazine, različne ravnotežne žoge, trampolini, grede in švedske skrinje so le nekatera orodja, ki jih otroci obožujejo in so njihova glavna pomagala pri učenju in usvajanju različnih gibalnih oblik, a doma jih običajno nimamo. Pa nič zato. Pomagamo si lahko s klopmi, blazinami, vrvmi, običajnimi kosi pohištva, stoli, mizami… potrebno je biti pazljiv, da ne pride do poškodb. Telovadba mora biti prilagojena otrokovi starosti in vedno naj poteka v spremstvu odraslega.

Otroci potrebujejo predvsem veliko plazenja, premagovanja različnih ovir, poskoke, ravnotežnostne vaje, vaje za moč… Velik poudarek je na preciznosti in koordinaciji.

Kako se lotimo vadbe doma:

Ogrevanje- pred vadbo se je potrebno dobro ogreti. Primerne so gibalne igre, tek, počepi, različne igre. Bistveno je, da se otroku poveča utrip in se telo ogreje.

Razgibavanje: pri razgibavanju pazimo, da razgibamo vse dele telesa. Posebna pazljivost je namenjena sklepom, gležnji, komolci, zapestja, rame ipd. morajo biti dobro razgibani in ogreti

Ko so mišice in sklepi dobro ogreti, sledi sklop vaj za razvoj motorike- lahko uporabimo domišljijo, se zabavamo s posnemanjem gibanja živali, postavimo improvizirane poligone z gibalnimi ovirami, pri čemer ne pozabimo na plazenje, igro z malimi žogami, zvitimi kolebnicami, obroči. Uporabimo lahko improvizirane pripomočke, kot so loparji iz tulcev od papirja ali zvitega časopisa in balone, žoge iz zmečkanega papirja, namesto koša je lahko skleda in podobno. Otroci se lahko »smučajo« s papirnatimi smučmi, dričajo na saneh iz blaga (kos blaga, na katerem sedijo so lahko improvizirane sani) in podobno. Zadevanje cilja z žogo, z nogo ali roko ali improviziranim loparjem, palico ipd. otroci naravnost obožujejo. Zelo zabaven je lahko tudi tak badminton, tenis, odbojka… saj improvizirana žoga iz zmečkanega papirja ali balon lahko uporabimo tudi v stanovanju, saj niso težki in je tveganje za poškodbe s tem bistveno manjše.

Nekaj vodenih primerov vadbe na:

Accessibility