Obvestila

 

    

Avgust 2018
POTRDILA O DIETI        

Spoštovani starši!

Z mesecem septembrom se začne novo vrtčevsko leto, zato starše/skrbnike otrok, ki potrebujejo dietno prehrano naprošamo, da svoji vzgojiteljici ali organizatorki prehrane dostavijo nova zdravniška potrdila, hkrati pa se opredelite tudi glede uživanja sledov alergena (podpišete Izjavo)

 

Z novim šol.letom so na Min.za zdravje poenotili tudi obrazec ( ), na katerem bodo s strani zdravnikov zabeležene diete. Priporočila je sprejelo Združenje za pediatrijo Slovenske zdravniške zbornice.  Prav tako se poenoten obrazec uvaja tudi za preklic diet ()
Glavni razlog  priporočil je vse večje število otrok z različnimi dietami, ki niso medicinsko utemeljene in imajo lahko na dolgi rok resne in škodljive učinke na otroke, predstavljajo pa tudi veliko in nepotrebno breme kuhinjam, ki otrokom morajo zagotavvljati dietno prehrano.
 
Po veljavni medicinski doktrini potrdilo lahko izda le izbrani zdravnik na primarni ravni ali specialist pediater.
 

Priporočeno potrdilo se izda:
* ob ugotovljeni potrebi po medicinsko indicirani dieti ali
* ob spremembi ali
* ob ukinitvi diete.
 
Za morebitna dodatna vpršanja se lahko obrnete na organizatorko prehrane.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

URŠKA BILBAN, OPHR


         

                    

Oktober 2017
VEGETARIJANSKA PREHRANA OTROK   - več     


 

 

 

Avgust 2017
NOVA ZDRAVNIŠKA POTRDILA PEDIATRA ALI ZDRAVNIKA SPECIALISTA        

Spoštovani starši!

Z mesecem septembrom se začne novo vrtčevsko leto, zato starše / skrbnike otrok, ki potrebujejo dietno prehrano naprošamo, da svoji vzgojiteljici ali organizatorki prehrane dostavijo nova zdravniška potrdila, hkrati pa se opredelite tudi glede uživanja sledov alergena (podpišete Izjavo)

Za vsa dodatna vprašnja sem vam na voljo.

Hvala za razumevanje in lep dan še naprej.


 

DIETNA PREHRANA
Alergija na živila je neobičajna, nenormalna reakcija na eno ali več snovi v hrani. Pojavi se hitro, navadno takoj po zaužitju živila ali šele ob naslednjem stiku z njim. Znaki alergije se lahko pojavijo v ustni votlini, žrelu ali prebavilih, lahko pride do prizadetosti enega ali več organov v kombinaciji koža, dihala, prebavila in srčno-žilni sistem.

Alergija na živila (mleko, jajca, pšenica, arašide), intoleranca na laktozo in celiakija so najpogostejša obolenja otrok, ki zahtevajo poseben dietni režim, pri katerem moramo popolnoma izločiti vsa živila, ki otroku povzročajo težave.
 

Za otroke z alergijami ali preobčutljivostmi v našem vrtcu pripravljamo individualne jedilnike kadar gre za zdravstveno indikacijo, torej na osnovi zdravniškega potrdila osebnega pediatra ali zdravnika specialista, ki ga v vrtec dostavijo starši.  V pogovoru lahko s starši sestavimo seznam prepovedanih in dovoljenih živil. Spremembe diete starši sproti sporočajo organizatorki prehrane in strokovnim delavkam. Vsako novo šolsko leto je potrebno zdravniško potrdilo za dietno prehrano obnoviti oz. dostaviti novo.

Obroki diet so premišljeno in skrbno načrtovani,
pripravljajo se brez živil, na katera je vaš otrok alergičen z ustrezno zamenjavo, ustaljena je tudi nabava posebnih dietnih proizvodov. V ta namen starše otrok z dietami naprošamo, naj dosledno sporočajo tudi odsotnost oz. prisotnost otroka v vrtcu.

V kolikor otrok ne sme uživati niti sledov določenega alergena, mora biti to na zdravniškem potrdilu izrecno navedeno, oziroma starši ali skrbnik izpolnijo spodaj priloženo izjavo. Otroci, ki lahko uživajo alergen vsaj v sledovih imajo bolj pestro izbiro živil in posledično jedilnik, saj večina proizvodov vsebuje alergene v sledovih. Nakup samih živil, ki so deklarirana brez sledov lahko zagotovimo, vendar pa proces priprave dietnega obroka poteka v istem prostoru kot priprava ostalih obrokov in zato kljub nenehnemu trudu, sledov v dietnih obrokih ne moremo 100% eliminirati.
Izjava starša / skrbnika glede sledov alergenov
 
OZNAČEVANJE ALERGENOV V ŽIVILIH IN JEDEH
(Marec 2015)
Od 13. decembra 2014 se uporablja nova Uredba (EU) št. 1169/2011 ES o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki združuje in posodablja obstoječo zakonodajo na področju označevanja živil. Uredba med drugim zahteva tudi obvezno označevanje alergenov v gostinskih obratih in obratih javne prehrane (šolah, vrtcih, restavracijah, gostiščih,….) in je v celoti zavezujoča za vse države članice. 


Splošni seznam snovi, ki lahko povzročijo alergijo ali preobčutljivost iz Priloge II omenjene Uredbe, je objavljen na vseh oglasnih deskah ob jedilnikih ter na naši spletni strani. Na podlagi tega seznama smo zbrali natančne informacije o alergenih tudi za jedi, ki jih pripravljamo v naših kuhinjah. Omenjeni katalog je dostopen na skupnem naslovu našega vrtca pri Organizatorki prehrane Urški Bilban (enota MEHURČKI, Parmska 41, Ljubljana; tel.: 01/52-09-766; elektronska pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 
Ljubljana, marec 2015                                                                                                                                      

 
Urška Bilban,

Organizator prehrane, uni.dipl. živ.teh

 

                                                                                                                                                                                                        

 
 
 

 

                                                                                                                                        

Izvedba:  E-NINA d.o.o.